Auto kerkhof foto's

Deze spookachtige file stond bijna 70 jaar lang stil in de Belgische Ardennen. Vlakbij het dorpje Châtillon, diep verborgen in de bossen van de Belgische Ardennen, stonden meer dan 500 auto's in een mysterieuze file van wel 200 tot 300 meter lang.
Deze auto's waren ooit het eigendom van Amerikaanse soldaten die gestationeerd waren in deze regio tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Toen de soldaten aan het eind van de oorlog terug naar de Verenigde Staten werden gestuurd, reden ze al hun auto's één voor één een heuvel op in het bos, verborgen van de rest van de wereld. Terug in de Verenigde Staten moesten de soldaten zelf het transport betalen en verzorgen over de Atlantische Oceaan. Maar dat was simpelweg te duur voor wat ze waard waren, waardoor er nooit één auto zijn weg naar de overkant heeft gevonden en ze voor de komende 70 jaar hier in het bos langzaamaan werden opgeslokt door het Ardense woud.
70 jaar aan erosie door onvermoeibare natuur en alsmaar terugkerende wind en regen hebben deze auto's afgetakeld en gestript tot een schim van de trotse bezittingen die ze ooit waren. De natuur herschilderde de auto's tot mosgroen, de elementen tot roestbruin. Wortels van bomen drongen zich een weg door het broze ijzer en door de wind afgebroken takken versplinterde ramen. Wie weet heeft er ooit een groepje kinderen uit het nabijgelegen dorpje deze verborgen schat ontdekt toen ze in de bossen aan het spelen waren.
Autokenners hadden misschien al gezien dat niet alle auto's uit de jaren '30 en '40 komen, maar sommige ook van de jaren '50 en '60 zijn. Waarschijnlijk heeft de lokale bevolking enige tijd na de oorlog het ook als autokerkhof gebruikt.
Het autokerkhof is ergens rond 2010 verdwenen. Nadat Jean van Cleemput een reportage erover had gemaakt voor op de Belgische televisie, kwamen er steeds meer urban explorers op af. De lokale burgermeester, Alain Rongvaux, kon alle toegenomen aandacht niet waarderen en besloot tot maatregelen. Zo werd een ooit mythische laatste rustplaats voor oldtimers gewist uit de Belgische Ardennen. Maar de post-apocalyptische beelden en urban legends zal hij nooit kunnen uitwissen. Op het internet zal de naam van het dorpje voor altijd verbonden zijn met de bovengrondse necropolis.

Bron: Jean van Cleemput.

Joomla templates by a4joomla